Risotto clasic cu ciuperci

Ingrediente
350 gr. orez cu bobul rotund (pe cutiile de import scrie „arborio”),
200 gr. muschi tiganesc,
500 gr. ciuperci (in Maramures si in Ardeal se gasesc la piata, urechiuse sau galbiori),
100 gr. unt,
2 catei de usturoi,
3 patratele de concentrat de supa de vaca,
1 ceapa mica,
100 gr. parmezan sau cascaval ras,
1 legatura patrunjel,
sare,
piper.

Mod de preparare
Puneti la fiert 1,5 l de apa cu patratelele de concentrat de supa. Dati vasul deoparte. Taiati muschiul tiganesc (sau orice piept de porc afumat) in felii. Curatati usturoiul.
Spalati ciupercile si taiati-le in bucati. Puneti sa se incinga 30 de gr. de unt (o lingura de supa cu varf) intr-o tigaie si caliti in el ciupercile, muschiul taiat felii si cateii de usturoi intregi. Sarati, piperati, lasati sa fiarba totul vreme de 10 minute, in apa lasata de ciuperci.
Curatati si tocati ceapa. Caliti-o intr-o alta tigaie, in 30 gr. de unt, pana se aureste. Adaugati orezul si lasati-l sa se caleasca impreuna cu ceapa, pana ce devine sticlos. Turnati o cana de supa de vita si puneti orezul sa fiarba pe flacara mica, cca 20 de minute, adaugand mereu supa, pe masura ce lichidul este absorbit. Sarati, piperati.
Gustati ca sa vedeti daca orezul e bine fiert. Apoi adaugati ciupercile, feliile de muschi afumat si cateii de usturoi, parmezanul sau cascavalul ras si restul de unt. Amestecati cu grija si lasati cratita pe marginea plitei, vreme de 3 minute. Serviti risotto foarte fierbinte, presarat cu patrunjel tocat.