Paine de casa cu cartofi

Ingrediente
2 kg faina alba, 1 kg cartofi, 100 g drojdie uscata, 100 ml untdelemn, zahar, sare, apa calduta.

Mod de preparare
Se fierbe 1 kg de cartofi albi în coaja, se curata si, dupa ce se racesc, se dau prin sita sau masina de tocat.
Se iau 2 kg de faina si se pun intr-o covata sau lighean, se face la mijloc o adancitura unde se pun 100 g de drojdie granulata facuta maia si crescuta, cartofii, o lingura de sare, una de zahar si o ceasca de ulei si se framanta cu apa calduta (circa 300-400 ml), pana aluatul se desprinde usor de pe mana.
Se pune la loc calduros la dospit circa o jumatate de ora.
Se fac doua painisoare rotunde, se cresteaza deasupra pe mijloc si se pun la cuptorul incins pe tava presarata cu faina.
Dupa 5-10 minute, cand se vede ca aluatul a crescut, se reduce focul la potrivit.
Dupa circa 45-50 de minute se scot, se ung deasupra cu apa fiarta si se invelesc in paturi pentru circa o ora.