Galaktoboureko

Ingrediente
1 kg foi de placinta subtiri,
1 ceasca unt proaspat,
2 plicuri zahar vanilat,
6 galbenusuri,
6 cesti lapte,
1 ceasca zahar,
1 ceasca gris.
Pentru sirop:
2 cesti zahar,
1 ceasca apa,
1 lingura suc de lamaie,
putina coaja de lamaie rasa.

Mod de preparare
Ungem cu unt o tavita si asezam jumatate din foile de placinta unse cu
unt intre ele.
Intr-o oala lucram galbenusurile de oua cu zaharul si cu grisul.
Turnam incet-incet laptele amestecand in continuu, aprindem ochiul de la
aragaz si lasam ingredientele sa fiarba la foc mic, amestecand in continuu
pana se incheaga crema si adaugam zaharul vanilat.
Punem crema peste foi, o intindem uniform, o acoperim cu celelalte foi, pe care de asemenea le ungem cu unt intre ele, si inchidem de jur-imprejur ca sa nu iasa crema.
Punem pe deasupra untul care ne-a ramas, insemnam suprafata
placintei cu cutitul, in romburi.
Coacem in cuptor la temperatura medie timp de 3/4 de ora (pana sa se
rumeneasca foaia).
Siropul: Intr-o oala punem apa, zaharul si coaja de lamaie rasa si lasam
siropul sa fiarba pana sa se lege putin (5-10 min. aprox.). Putin inainte
de a se inchega siropul, adaugam zeama de lamaie.
Cand se raceste placinta din tava, turnam peste ea siropul cald si lasam
sa se raceasca.