COZONAC DE POST

INGREDIENTE

  • 400 g faina
  • 1 drojdie
  • 250 ml lapte de soia
  • 4-5 linguri de zahar amestecat cu zahar vanilat
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • 80 g margarina topita
  • 1/2 lingurita de sare
  • 50 g stafide inmuiate in rom
  • 5-6 linguri de nuca macinata amestecata cu zahar si cacao

 

Se pune laptele la incalzit. Se pregateste o maia din drojdie,1 lingura de zahar,1 lingura de faina si 50 ml lapte caldut.

Peste restul de lapte se adauga vanilia si zaharul si se lasa sa fiarba pana se topeste complet zaharul.

Intr-un bol se ameste 350 g faina cu sare si se face o adancitura in mijloc. Se adauga maiaua si laptele caldut si se omogenizeaza bine.La final se adauga 50 g margarina topita ,apoi se transfera aluatul pe o masa de lucru tapetata cu restul de faina (cca 50 g) si se framanta bine pana ce nu se mai lipeste de maini.

Se lasa aluatul la dospit timp de 40-50 de min pana isi dubleaza volumul.

Framantam aluatul dospit doar cateva secunde pentru a elimina aerul apoi se imparte in 2 bucati egale.


Se intinde fiecare bucata de cca 0,3 cm grosime si lunga cat tava de cozonac si se unge cu margarina ramasa apoi presaram nuca si stafidele.Se ruleaza strans si se impleteste cele 2 bucati.

Se tapeteaza o tava de cozonac cu folie sau unt si faina si mai se lasa cozonacul la dospit 20-30 de minute in tava apoi se coace in cuptorul preincalzit la foc mic timp de 50-60 de minute.

Dupa ce se  scoate din cuptor se ungecu putina miere pentru luciu.